Het einde van ebooks?
Het e-book is goed beschouwd niet veel meer dan een ‘lees-bestandje’, welke veelal na een betaling naar een klant wordt gestuurd vanuit een e-book store. En dat dan temidden van een overdaad een cloud diensten met muziek, (HD) video en interactieve (educatieve) apps. Wordt gewoon lezen zielig?
• (e)Boek voor €7,50 te koop
• Lees ook artikel Vrij Nederland van deze week over e-books
De boekenbranche gaat zeer verschillend om met het verschijnsel e-book, de toekomst van het vak boekenuitgever wil en kan niemand echt voorspellen onder invloed van het digitale leesplankje. Volgens uitgever Eburon zijn we er nog niet. Wiebe de Jager vraagt zich met vele experts af, of het einde van e-books nabij is. Uit een recent persbericht is het volgende te lezen: ‘In veel debatten over het ebook komen steeds dezelfde onderwerpen naar voren, zoals de toekomst van het boek, de rol van de boekhandel, self publishing vs. traditioneel uitgeven, en de macht van technologiereuzen die het boekenvak overhoop lijken te gooien. Vaak wordt er in die discussies vanuit het heden naar de toekomst geredeneerd. In deze bundel is het echter precies omgekeerd’.
In ‘Het einde van ebooks’ krijgen 20 specialisten het woord om antwoord te geven op de al dan niet mogelijke toekomst van een technologie die door de komst van de iPad leek te worden overschaduwd. Het boek geeft verrassende inzichten, een blik naar het verleden en een visie richting de toekomst van boekuitgevers, winkels, bibliotheken en on-line wederverkopers.
De bijdragen zijn afkomstig van Adriaan van der Weel, Albert Mulder, Bob van Duuren, Chris Aalberts, Edwin Mijnsbergen, Eppo van Nispen, Erwin Blom, Frans de Jong, Gonny van der Zwaag, Jan Vanderschoot, Joep Kuijper, Leonie Wingen, Lucie Th. Vermij, Lulu Wang, Maartje de Haan, Martijn Joosse, Peter de Ruiter, Vincent Everts, Wiebe de Jager, Willem de Laat en Willem Mastenbroek Jr. Het voorwoord werd geschreven door Jason Merkoski, die bij Amazon aan de wieg stond van de Kindle ereader.
Ik heb zelf geen e-books, maar ken wel mensen. Die hebben echter zelf geen enkel boek gekocht, terwijl ze soms over meer dan 10.000 boeken beschikken. Alles kopieer werk.