Bespottelijke aanbesteding website Koninklijk Huis
Natuurlijk kan de website van het Koninklijk Huis wel een opknapbeurt gebruiken. Maar 220.000 euro ex. BTW uitgeven voor een project met een doorlooptijd van drie jaar is wat mij betreft bespottelijk te noemen.
• Eenvoudige website mag ruim 2 ton belastinggeld kosten
Het mag allemaal best wat dynamischer, misschien wat koppelingen met sociale netwerken, een wat meer op de actualiteit gerichte weblog en een wat frissere uitstraling. Tot eind vorige maand mochten bedrijven inschrijven op deze aanbesteding. De Rijksvoorlichtingsdienst is kennelijk niet zo heel erg op de hoogte van moderne technologie en dito doorlooptijden van dit soort projectjes. De website van het Koninklijk Huis hoeft mijns inziens geen technologische uniciteiten te bevatten. Misschien wat extra ‘plugins’ rondom spam of andere ongewenste effecten van buitenaf, maar verder is het technisch- en creatief bezien een heel gewone doorsnee website te noemen.
Ook het bedrag van 220.000 euro ex. BTW is ronduit idioot te noemen. En toch gaat het gewoon zo gebeuren omdat een stel ambtenaren dit soort regeltjes vanuit de boekjes hanteren en ook zo uitvoeren. Nee, deskundigen die het van buitenaf beter weten, krijgen geen gehoor. Ruim 2 ton is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat binnen de totale Rijksbegroting, zeker als het bedrag over 3 jaar wordt uitgesmeerd. Dat de dames en heren ambtenaren achter hun rug om worden uitgelachen – en ook door de uiteindelijke bouwer – heeft kennelijk niemand door.
Peter,
Beetje een raar verhaal van je, je tikt een bedrag af zonder te beschrijven wat er voor dat geld gedaan gaat worden.
Simpele rekensom:
220.000 bij een uurtarief van 85 euro levert 2588 werkuren of 323 dagen op.
Pak een team van 1 projectmanager, 1 designer en 3 developers. Ieder teamlid kan dan 65 dagen werken verdeeld over 2 jaar. Waarbij het takenpakket nog undefined is.
Stel je voor dat het om de bouw van een nieuwe site gaat, site moet voldoen aan richtlijnen van de overheid. Compatible zijn (en blijven) met alle browsers. Er moet een nieuw CMS komen en medewerkers moeten opgeleid worden om er mee te werken.
Misschien omvat de opdracht ook wel een intranet en socialmedia advies/beheer, of wat te denken van zoekmachine marketing (campagnes en de rapportage daarvan).
Kortom, ben benieuwd of je in het bezit bent van de RfQ of dat je gewoon verbaasd bent over het bedrag….
@dirk-jan: nee, ik heb helaas geen RfQ in kunnen zien, dan had ik inderdaad meer nuance kunnen aanbrengen. Ik baseer mijn verbazing echter op basis van het feit dat al heel veel bestaande gereedschappen al meteen een goede basis neerzetten voor een dergelijke website. Zo zal een CMS gewoon gekozen kunnen worden en zal het beheer van een dergelijk systeem voor het plaatsen van berichten nauwelijks opleiding vereisen, behoudens misschien een aantal veiligheidsmaatregelen. Ik geloof al helemaal niet dat hier 5 man mee aan de slag zouden moeten of zouden kunnen gaan. Ondanks dat het mij ontbreekt aan de RfQ, kan ik me niet voorstellen dat de inhoudelijke doelen zo veel verder zullen gaan dan een gebruikelijke website met koppelingen richting social media, een weblog en een aantal vaste pagina’s. En in dit geval als enige extra: veiligheidsmaatregelen.
Op basis van jouw uurtarief is 323 werkdagen mijns inziens dus volstrekte onzin voor een, op mijn veronderstellingen gebaseerde website.
Beste Dirk-Jan,
Ik ben het helemaal eens met Peter. Ook ik kan geen RfQ inzien maar weet dat de overheid met vaste ICT leveranciers werkt welke volgens een tender worden verkozen. Dit soort van ICT leveranciers werken altijd volgens uurtje factuurtje principes en hebben ook weinig echte specialiteiten in het ontwikkelen van dergelijke websites. Er wordt een project voor opgezet met allerlei functies als Projectleiders, Functioneel ontwerpers, Technisch ontwerpers, Architecten,Interaction designers, ontwikkelaars, testers, kwaliteitsbewaking etc. Ik heb veel van dit soort projecten gezien en ook veel zien mislukken. Vergaderen om het vergaderen, architectuur om architectuur, Projectstandaarden, testmethodieken etc etc. Allemaal geneuzel en kost een hoop geld. Veel van deze projecten zouden veel effectiever door een klein gespecialiseerd team kunnen worden uitgevoerd. Ook zouden bedrijven op een veel efficiëntere manier hun inkoop voor dit soort projecten kunnen uitvoeren. Kijk eens naar Internetbureau’s welke niet in het rijtje van de grote ICT leveranciers passen maar veel meer expertise in huis hebben. Ik ben ervan overtuigd dat deze bedrijven het en goedkoper als ook beter kunnen uitvoeren. Simpelweg omdat ze dit dagelijks doen. Als ik kijk naar mijn eigen organisatie bouwen wij vanuit Brandpepper complete websites vanaf 895 Euro tot wat nodig is. Nu ik kan je vertellen dat wij hier als organisatie veel goodwill mee creëren en de dure softwarehuizen dit allemaal niet kunnen waarmaken. Mede omdat alle overhead van dit soort bedrijven ook betaald moet worden. Wat mij ook altijd opvalt is dat dit soort organisaties de klant laten betalen voor allerlei randvoorwaarden wat volgens hen bijdraagt aan de kwaliteit van het product. Architectuur, kwaliteit, testmethodes, projectmethodieken etc. Maar waar gaat het hier eigenlijk om een nieuwe website voor het koninklijk huis. Welnu ik durf te beweren dat wij dit voor 1/5 van de hier gemaakte kosten ruim zouden kunnen bouwen. En let wel gewoon goed!
@Robert-Jan: Dank voor je reactie. Je geeft vanuit een bedrijf een zeer openhartige mening en dat stel ik op prijs. Zeker daar waar het de prijsstelling van websites betreft. Ook ik zie veel vanaf prijzen onder de 1000 euro. Natuurlijk zijn dat geen wondertjes, maar het kan inderdaad voor een (zeer) eenvoudig opgezette website. De vraag naar dat soort oplossingen is mijns inziens redelijk groot, met name onder kleine MKB bedrijven en winkeliers.
Ik zou inderdaad ook opteren voor zo een 20% van de genoemde prijs voor een websites voor het Koninklijk huis. Dat is een flinke opdracht en inderdaad, voor dat geld kan je heel veel moois maken. Ik leef echter in de illusie dat deze blogpost en de aanhangende reacties iets zal veranderen in het overheidsbeleid ten aanzien van ICT uitbestedingen.
Een van de eisen is bijv. dat er maandelijks 1 uur gepland onderhoud mag zijn alleen tussen 0.00 en 6.00, logfiles moeten 5 jaar bewaard worden en intern moeten er Content validatie plaatsvinden. Zo nog een behoorlijke lijst met opties/eisen en dan kom je vanzelf op het punt dat je er gewoon een flinke prijskaart aan moet hangen wil je het rendabel krijgen. En dan heb ik nog niet eens over de ‘meetings’ gehad met ambtenaren en het feit dat je ws. wekelijks moet rapporteren en waslijst aan ISO en NEN normen moet voldoen, incl. W3c, Usability en nog wat andere standaardisatie dingen.
@Roy
Helemaal mee eens; klaarblijkelijk hebben de houtjetouwtje bouwers die prima sites bouwen voor het mkb, nog nooit een aanbestedingstraject gedaan. Weken werk alleen al voor de documentatie die vereist wordt waar vaak pve’s worden gekopieerd uit eerdere projecten. Onderzoeken die geëist worden uit te voeren, om maar te zwijgen van het werk aan conditioneren en opvoeden van content en veiligheidsmanagers.
Dure grap is de daadwerkelijke code mogelijk niet eens, maar de gestelde randvoorwaarden.
Open source eis, maar dan wel volledig hackveilig, pure onzin.