Technologie loopt veel sneller vooruit op uitspraken Plasterk
Als minister Plasterk nu wil gaan praten over hoe het publieke omroep bestel er pas in 2016 uit zou moeten gaan zien, dan wordt hij links en rechts door de sneller voortschreidende technologie en de commerciële omroepen in gehaald.
Het huidige systeem van door de overheid gesubsidieerde omroepen kan nu al volledig op de schop door het volledig te commercialiseren. Waarom moeten uitgevers wel massaal hun eigen financiën verzorgen en radio en televisie niet? Terwijl ook daar STER inkomsten binnenkomen naast geld van burgers en overheid.
De toegevoegde waarde van het publieke bestel is in de huidige tijd te gering. Het grote publiek gaat in zijn algemeenheid niet – meer – voor kwaliteitsuitzendingen van niche omroepverenigingen, maar kiest – uitzonderingen daargelaten – voor de grotere amusementsprogramma’s. De ‘niche-zoekers’ hebben hun geluk al lang al op het web gevonden en combineren content van uitgevers, al dan niet met losse filmfragmenten of omgekeerd. Die ‘web-kijker’ is al slim genoeg om alles zelf uit te maken. Dat hangt niet meer af van de TV in de woonkamer.
Zelfs relatief nieuwe commerciële omroepen als ‘Het Gesprek’ ontdekken dat zij slechts een (te) kleine niche bedienen en zoeken nu hulp bij NRC om samen een nieuwe crossmediale formule te ontdekken, waarbij uitgever en TV zender zaken op maat via Web/TV achtige combinaties zullen gaan aanbieden voor zowel adverteerder als kijker/lezer. Nee, geen overheid nodig.
Daarnaast heeft de TV technologie zich in de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Het duurt echt niet tot 2016 voordat TV een compleet geïntegreerd deel uitmaakt van volledige thuisnetwerken, waarin video, audio, telefoon en alle mogelijke internet applicaties interactief met elkaar zijn verbonden. Weg is macht van lineair zenden, net zoals de uitgevers, die nu ontdekken dan het niet gaat om eenzijdig zenden, maar om communiceren, met de lezer als uitgangspunt.
Als de minister links en rechts wat meer om zich heen zou kijken, dan zou hij ontdekken dat hij niet de tijd heeft tot 2016 en dat verkiezings retoriek al helemaal niet op zijn plaats is. Het laten toetreden van wat ‘kruimelwerk‘ in het publieke bestel is kinderspel. De minister zou er goed aan doen nu al meteen voorstellen te doen om de overheidsbemoeienis af te bouwen.
Het blijft uitermate merkwaardig dat de overheid zoveel zaken heeft geprivatiseerd – overigens vaak ten nadele van de betalende burger, maar dat omroep kennelijk iets heiligs blijft met veel bestuurlijke ‘macht’ vanuit Den Haag. Kom op minister, waar blijft je voortvarendheid waarmee je dit kabinet binnenkwam?
Lees ook de visie van Ewin Blom, die vele jaren bij de VPRO heeft gewerkt.
Lees ook de reactie van Ton Verlind op het Nederlands Medianetwerk.
foto: Wikipedia