De Wet Bewaarplicht stelt niet veel voor
Er is nogal wat om te doen geweest, de bewaarplicht die is ingesteld voor aanbieders van openbare telecommunicatienetwerken. Maar in de praktijk komt het neer op wat persoonlijke gegevens, die de provider over het algemeen toch al heeft.
Over het algemeen betekent dat providers je IP adres, het MAC adres van je modem en het telefoonnummer van waaraf je inbelt (bij een combinatie abonnement) moeten bewaren, en dat voor de duur van 6 maanden.
Opvallend is wel dat het surfgedrag NIET hoeft te worden opgeslagen, maar wel de e-mail adressen van mensen met wie je mailt – en dat vergt nogal wat inspanninge van de providers. Dat geldt dus voor mailservices die je rechtstreeks bij een provider afneemt. Heb je een eigen mailserver of mail je via bijvoorbeeld GMail, dan worden geen gegevens bewaard.
Deze wet moet hulp bieden bij het opsporen van betrokkenen bij ernstige delicten. Veel providers hebben flink geprotesteerd tegen deze wetgeving. Het resultaat is wel dat internet providers de gegevens niet 12, maar 6 maanden hoeven te bewaren. Alle overiege telecombedrijven zitten vast aan 12 maanden.
Het effect van deze maatregelen zal gering zijn. Er zijn dus nogal wat mogelijkheden om aan deze wet te ontkomen en dus aan opslag van persoonlijke gegevens. De echte cybercrime specialist zal dit stukje wetgeving waarschijnlijk als een lachertje afdoen.