Auteursrecht en bloggen
Het overkomt elke blogger wel eens. Je ziet een goed, leuk of aardig artikel, je kopieert het op je eigen blog en vergeet toestemming te vragen en/of de bron te vermelden. Dat kan problemen opleveren.
Het bedrijf Cozzmoss is ‘gespecialiseerd’ in het opsporen van illegale blogpraktijken. Deze zaak betrof een blogger die een artikel van BN de Stem zonder toestemming had overgenomen op naar zijn eigen zeggen een amateur weblog. Hij kreeg een brief van Cozzmoss en haalde onmiddellijk het artikel weg van zijn blog.
Links en rechts werden verschillende bedragen genoemd om tot een schikking te komen, maar dat bleek niet te lukken.
Onlangs kwamen partijen elkaar tegen in de rechtzaal, waarmee een historische mijlpaal werd neergezet tussen de moderne blogwereld en een hopeloos verouderde auteurswet uit de tijd dat print nog nauwelijks bestond.
De opmerkelijke uitspraak van de rechter
In de zaak wordt uitdrukkelijk niet gesproken over het schenden van het auteursrecht. De blogger had immers schuld bekend en daarmee meende de rechter dat het auteursrecht niet van toepassing was op het geschil.
De rechter heeft zich derhalve beperkt tot het bepalen van de toe te kennen schadevergoeding. Daarbij werden ook niet de regels gehanteerd van de NVJ – Nederlandse Vereniging van Journalisten, waarop Cozzmoss zich beriep, omdat de rechter van mening was dat bloggers niets met deze regels te maken hebben. Dus straf in de vorm van 3 x het gebruikelijke honorarium werd als niet relevant gezien voor deze zaak.
De rechter dikte het belang van de blogger nog wat extra aan door te stellen dat de blogger die zijn site puur uit een hobbymatig karakter onderhoudt, op geen enkele wijze uit kwade wil heeft gehandeld. Hij werd zelfs geprezen dat hij het gewraakte artikel meteen van zijn site had verwijderd en ook zelf eeen schade – overigens niet onderbouwde – regeling had aangeboden ten bedrage van 150 euro.
De eis van Cossmoss was aanvankelijk 1080 euro met een korting van 50% als snel betaald zou worden. De rechter wilde in deze zaak niet verder gaan dan 365 euro.
Kortom, handel als blogger snel bij het per ongeluk maken van dit soort overtredingen. Onderbouw je schadevergoeding en leg uit dat een gang naar de rechter met alle bijkomende kosten geen nut heeft. Het recht heeft gesproken. De Stichting Copyright en Nieuwe Media is verheugd over de uitspraak.
Bloggers hoeven zich geen zorgen te maken over het citeren van artikelen die elders zijn geplaatst. Zo is ook dit artikel tot stand gekomen vanuit het citeren, interpreteren en op eigen wijze weergeven van verschillende artikelen die op diverse weblogs zijn geplaatst.
Lees meer bij Marketingfacts