Mobiele telefoon ‘bestaat’ 50 jaar…..
Wereldwijd gebruiken zo een tweeënhalfmiljard mensen een ‘mobieltje’. De basis voor het huidige ‘gemak’ werd al 50 jaar geleden gelegd door het Zweedse bedrijf Erisson, welke nu in samenwerking met Sony nog steeds actief is in deze branche.
In 1956 werd het eerste mobiele telefoon systeem MTA (Mobile Telephony A) gelanceerd, waar ‘rijken’ vanuit de auto mee konden bellen. Het geheel woog maar liefst 40 kilo, niet te vergelijken met de huidige lichtgewicht tostellen. Het waren in die tijd vooral dokters en advocaten die het dure ‘speelgoed’ gebruikten in Zweden.
Toch werd al veel eerder geëxperimenteerd met mobiele communicatie. Ook in Nederland. Halverwege de jaren dertig werd vanuit Hilversum al volop met succes mobiel gecommuniceerd. In 1939 presenteerde de Nederlandse Seintoestellen Fabriek de eerste mobiele telefoon, de DR38. In feite niets anders dan een conventionele zender/ontvanger, met tussenkomst van een telefoniste.
Zo claimen nog meer partijen de eerste te zijn geweest als uitvinder en producent van mobiele telefonie. Maar de echte doorbraak vond pas plaats in maart 1980, toen werd het eerste autotelefoonnet (ATF-1) in gebruik genomen. Begin 1985 werd een tweede ATF in gebruik genomen, waarop ca. 50.000 aansluitingen mogelijk waren, welke in hoofdzaak werden afgenomen door zakelijke autorijders. Met ATF-2 werd ook bellen buiten de auto mogelijk met de Carvox, ook bepaald nog niet klein en handzaam, maar volgens velen wel de weg naar echte mobiele telefonie.
Pas eind jaren tachtig verschenen de eerste (nog steeds analoge) zaktoestellen. Daarna gingen de ontwikkelingen razendsnel. ATF-4 werd begin 1994 ontwikkeld als eerste digitale netwerken, beter bekand als GSM (Global System for Mobile Communications). UMTS kent als opvolger van GSM een zeer trage start en KPN ging bijna tenonder aan dure frequentie licenties. Technologisch gezien is UMTS alweer achterhaald door HSPDA, waarmee op grote schaal mobiel internet en mobiele televisie kan worden geconsumeerd. Ook binnen het huidige net werk kan al naar televisie worden gekeken met de Nokia N70 (zie afbeelding). Maar vooralsnog gebruiken verreweg de meeste ‘bellers’ het ‘onmisbare’ apparaatje slechts voor bellen en versturen van SMS berichten, een toevallige ‘feature’, die tot ongekend grote (kas)successen heeft geleid.
Bron: Haarlems Dagblad, volledig herschreven